17.07.2019

Mijëra viktima, zbulohen 202 varre masive të ISIS-it në Irak

6 Nëntor 2018

Mbetjet njerëzore të mijëra njerëzve, ndoshta midis 6 deri 12 mijë, u gjetën në 202 varre të përbashkëta masive të zbuluara në Irak në krahinat e Ninives, Kirkuk dhe Salaheddin. Misioni i OKB-së në vendin e Lindjes së Mesme raporti lajmin, duke shpjeguar se tani për tani vetëm 28 prej varreve masive janë ekzaminuar, duke zhvendosur 1,258 trupa.

“Varret masive dokumentuara në raportin tonë janë një testament për një humbje të jashtëzakonshme njerëzore, që shkakton vuajtje të thellë dhe mizori tronditëse, – tha përfaqësuesi i OKB-së në Irak, Jan Kubis, – Përcaktimi i rrethanave të këtyre humbje vdekjeve do të jetë një hap i rëndësishëm në procesin e zisë së familjeve dhe në ecurinë e tyre, për të mësuar të vërtetën dhe vënë drejtësinë në vend”.

Varret masive në fakt mund të “përmbajnë materiale të rëndësishme mjeko-ligjore” të dobishme për “garantimin e hetimeve, gjykimeve dhe bindjeve të besueshme në përputhje me standardet ndërkombëtare”. Sepse, sipas raportit, për tre vjet, xhihadistët e ISIS-it, kanë kryer “shkelje sistematike të të drejtave të njeriut dhe të drejtës humanitare. Akte, që mund të përbëjnë krime lufte, krime kundër njerëzimit dhe gjenocid të mundshëm”.